Cine este vinovat pentru ce a facut tânarul bulgar, Slav Jecev


\”Tânăr bulgar condamnat pentru crearea evenimentului \”Ucideti romii¹\” pe Facebook\”, așa se  intitulează articolul din Novinite .com, din 13 0ct 2011, pe care încerc sa îl traduc si sa il comentez.

Acesta este tânarul Slav Zhechev, în vârstă de 23 de ani, condamnat ca urmare a creeri pe Facebook, a grupului "Roma Slaughter." Photo by BGNES
Acesta este tânarul Slav Jecev , în vârstă de 23 de ani, condamnat ca urmare a creeri pe Facebook, a grupului "Roma Slaughter." Photo by BGNES

Tânărul bulgar a fost condamnat pentru incitarea la  violenţă etnică şi ură rasială, prin organizarea unui eveniment pe Facebook intitulat „Roma Slaughter.”(Ucideți Romii)

Slav Jecev, în vârstă de 23 de ani a primit o sentinţă de 10 luni cu suspendare, cu o perioadă de probă de trei ani, din partea Judecătoriei din Varna.

El a fost gasit vinovat, dupa ce la 28 septembrie 2011, a creat evenimentul „Roma Slaughter,”(Ucideți Romii), pe Facebook, la profilul său personal,  şi i-a îndemnat pe oameni să acționeze  în sensul titlului acestuia.

Sentinţa  se bazează pe articolul 162 din Codul Penal bulgar referitor la incitarea la  ură etnică şi rasială, prin „sisteme electronice de informaţii.”

Evenimentul creat de Jecev , pe  Facebook, a venit ca urmare a  mai multor zile de proteste  anti-romi, ale grupurilor naționaliste, din marile oraşe din Bulgaria, provocate de uciderea unui băiat de 19 ani din Bulgaria, Angel Petrov, în satul de Katuniţa lângă Plovdiv, de către asociații cunoscutului șef al romilor, Kiril Raşcov, alias, Împăratul Kiro.

Oraşul natal al lui Jecev , Varna, a fost printre locurile unde s-au încercat  pogromuri,  de către protestatari naţionalişti împotriva cartierului   locuit  de romi, ce i-a făcut, pe aceştia din urmă, să se înarmeze şi ei,  culminând cu o noapte de provocări reciproce, atunci când Politia şi Jandarmeria de abia au putut împiedica confruntările interetnice.

„El mi-a spus că  a creat  evenimentul ca o glumă. Nu a participat  la nici un miting. Nu a existat niciodată rasism în familia noastră,”  A declarat mama lui Jecev reporterilor, la ieşirea din sala de judecată . „Îi pare  foarte rău pentru ceea ce a făcut , şi  nu a intenționat niciodată să se ajungă aici, prin crearea unui astfel de eveniment.”
În urma procesului, Jecev fost condamnat la o cenzura publică în  mass-media locală, precum şi la confiscarea  instrumentului infracțiunii, adică PC-ul.

Nu spun că Slav Jecev a făcut  bine. Cu toate acestea cauzele sunt foarte profunde. Principalul vinovat este statul bulgar care nu a intervenit la timp în a sancționa corupția, evaziunea fiscală, etc. Acestea au dus la apariţia unor persoane gen Kiril Raşcov care sfidează atât autoritatea statului cât şi pe ceilalți cetăţeni. Dacă statul n-a reacţionat, atunci scânteia numită Anghel Petrov, a declanșat evenimentele. Deci Slav Jecev este la rândul său o victimă.

Noi, în România nu avem astfel de victime, dar situația în privința corupției este mult mai gravă, instituționalizată la nivel de politică de stat. Numai ca la noi nu sunt oameni care să se revolte împotriva acestor nedreptăți.  De ce nu ne-am revolta şi noi împotriva celor care ne jecmănesc zi de zi!

Ce-ar fi ca olteniţeni să meargă să ceară socoteală primarului Milescu!? La el la magazin sau în fața blocului!

Ce-ar fi dacă s-ar duce la Corbeanca românii să îi întrebe de sănătate pe locatarii de acolo.

I-ar fi bine lui Becali cu câteva mii de protestatari la poartă.

Câţi d’alde Raşcov nu sunt şi la noi. Având o populaţie mai mare, România are mai mulţi din aceştia.

S-ar pune justiția pe muncă?

Culmea că în astfel de situații cercetările durează ani şi rămân fără finalitate, iar tânărul bulgar a fost judecat şi condamnat în mai puţin de o lună. România şi Bulgaria nu au fost primite în Schengen din cauza corupţiei. Boală comună. Numai că la noi boala a trecut la o fază mult mai grea. Bulgarii se mai mişcă.

Am zis şi eu ca un prost ce sunt.

Şi pentru că sunt prost vreau să aud şi părerea altora mai deștepți ca mine.

11 gânduri despre „Cine este vinovat pentru ce a facut tânarul bulgar, Slav Jecev

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.