Ziarul lui Ipu


VOI MENŢINE ACEST POST PE PRIMA PAGINĂ, A BLOGULUI MEU, CA UN LEITMOTIV A CONVINGERII MELE: NU PUTEM FI ALTCEVA DECÂT NIŞTE IPU!

Subtitlul acestui blog este inspirat de nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici.

Ipu este „nebunul satului”, dintr-un sat ardelean. Acţiunea se desfăşoară  în  timpul celui de-al doilea război mondial. Un militar german este ucis. Germanii dau un ultimatum comunităţii locale: în ziua următoarea , ei vor trebui să îl predea pe vinovat, în caz contrar urmând să se facă execuţii în masa.

I se propune lui Ipu, nebunul satului, să se sacrifice urmând să i se facă o slujbă de înmormântare de pomină. Ipu acceptă cu seninătate situaţia. Întâmplarea face ca toate acestea să aibă loc în 23 august 1944. A doua zi nemţi dispăruseră din sat, fugind. Notabilităţile satului îl tratează  pe Ipu, după retragerea nemţilor, cu aceeaşi indiferentă şi dispreţ.

Nuvela explorează comportamentul şi reacţiile unor oameni, aflaţi în situaţii-limita unde ipocrizia, cinismul şi laşitatea aşa-numiţilor stâlpi ai comunităţii, vin în contradicţie flagranta cu onestitatea, curajul şi mai presus de orice, puterea de sacrificiu a… nebunului satului

Ulterior s-a turnat și filmul după această nuvelă, în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu titlul Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte.

La fel ca Ipu, am fost şi noi folosiţi de actuali guvernanţi , pentru a accede la putere şi apoi am redevenit nişte, Ipu ai statului numit  România.

Sergiu Nicolaescu, regizorul filmului
Sergiu Nicolaescu, regizorul filmului
Titus Popovici , scriitor şi scenarist
Titus Popovici , scriitor şi scenarist

34 de gânduri despre „Ziarul lui Ipu

  1. Ei bine, nu m-am supărat dar am lăsat greșelile fără sa le corectez este pentru ca mi le-ați arătat și eu am dat drumul la mesaj. Nu am spus motivul pentru care le/am facut, neintenționat, pentru ca vorba aia :”qui s’excuse s’accuse”. Aștept si pe mai departe astfel de critici!

    Apreciază

  2. Omule, ambele virgule din titlu sint puse gresit! Mai mult inca, exprimarea ” CA UN LEITMOTIV A CONVINGERII MELE” e catastrofala. E vorba despre acordul dintre pronume si substantivul la care se refera. Asadar, „CA UN LEITMOTIV AL CONVINGERII MELE”.
    Si-acum, ca sa fim lamuriti:
    1) Nu-i nicio suparare daca nu trec postarile mele. E de-ajuns daca tii seama de ele, fiindca scopul meu nu este sa „ma dau mare”, ci sa te ajut!
    2) Daca, totusi, sfaturile mele te irita, iti promit ca nu mai calc pe-aici. N-ai decit sa scrii si cu picioarele, nu eu pierd!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.