America, revino la înţelepciune


Experienta avută de SUA în războiul din Coreea , război ce a fost pierdut de armata Statelor Unite, este un exemplu ce trebuie sa dea de gândit. Războiul din Vietnam! Războiul din Afganistan! Războiul din Irak! Războiul din Iugoslavia.Toate aceste războaie nu au adus nimic bun nici Statelor Unite, nici restului lumi !

Războiul din Coreea a debutat în ziua de 25 iunie 1950. Pe 27 iulie 1953 s-a semnat un armistiţiu. http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_din_Coreea

1.Coreea. Este drept că veterani din războiul Coreei au rămas puţini. Sunt născut în 1954 şi ştiu despre acest conflict  ce am învăţat  din cărţile de istorie. Ştiu ca poporul american nu a agreat acest război!

2.Vietnam. Cei de o vârsta cu mine îşi amintesc bine de mişcările împotriva războiului din Vietnam,din toată lumea! Au produs un un alt val de veterani! Cheltuieli mari pentru guvernul american. Antipatie la nivel mondial.

3. Afganistan! Au fost criticaţi ruşi ca  intraseră  în război. Guvernul american i-a finanţat pe talibani pentru a-i învinge Armata Roşie! Aşa Osama bin Laden a ajuns şeful talibanilor. Al-Qaeda duşmanul Americii. În mod indirect, America i-a finanţat  pe cei ce au dărâmat Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York ! Războiul din Afganistan nu s-a sfârşit . Sunt sigur ca nu se va sfârşi curând! Cheltuieli mari pentru America. Antipatie mondiala. Solidaritate a musulmanilor fundamentalişti!

Panoramic view of Novi Sad from Petrovaradin f...
Image via Wikipedia

3. Iugoslavia. Cheltuieli  mari,antipatia popoarelor din vecinătate.Scriind aici încerc sa fiu obiectiv.Când auzeam bombele explodând la Novi Sad, eu îi uram pe americani. Eram marinar român,lucrând pe nava românească pe Dunăre! Nici acum nu-i mai iubesc! S-a distrus podul pe care îl ştiam de zeci de ani. Au distrus o tara care prosperase economic sub un regim ce se opunea Moscovei. Era mai bine dacă îi lăsau pe europeni sa îşi rezolve singuri problemele ! Aici americanii au încurajat extremiştii musulmani din albanezi!

Regret sa spun ,dar  aceeaşi greşeală este şi cu  Afganistanul.

4.lrak. Războiul a pornit iniţial pentru ca spionajul american a spus ca Irakul deţine arma atomica!

A fost un pretext pentru înlăturarea lui Saddam de la conducerea Irakului! De ce? Petrolul Irakian era tot mai greu accesibil Americii!

Multe state au avut de pierdut. Statul roman , acceptând eşalonarea datoriilor Irakului pana în2028. a fost nevoit sa plătească firmelor române ce desfăşuraseră activităţi economice  în Irak suma de 112 .000.000. U$. Dar

România pierde mai mult.  Cheltuielile pentru  armata dizlocată în lrak, românii pierd milioane de dolari care nu vor mai fi recuperaţi niciodată.

E drept ca firmele americane vor prelua lucrari de reconstrucţie în Irak şi vor avea profituri mari.

6.Coreea. Actualul conflict dintre cele doua Coreei, este destul de grav. Cred ca ar fi bine sa fie lăsaţi Chinezii sa îl rezolve. Sunt în zona respectiva,au culturi apropiate! E drept ca Statele Unite se tem de pierderii influenţei în zona. Probabil şi pierderea bazelor militare de aici.

Dacă diplomaţia americana ar trata subiectul cu diplomaţia Chineza, ar găsi până la urma căi comune de rezolvare.

Ar trebui ca America sa îşi revizuiască atitudinea de jandarm al lumii.

De la cel de al doilea război mondial America nu a mai fost simpatizata în intervenţiile din alte războaie. Însă nici un război nu s-a desfăşurat pe pământ american  în secolul trecut!

Sunt european şi va spun ca războiul Yugoslaviei, a avut efecte asupra sănătăţii oamenilor din tarile învecinate. De asemenea şi agricultura a avut de pierdut. Desele ploi acide au dus la dispariţia unor culturi agricole. Livezi întregi s-au uscat. Numele Novi-Sad înseamnă „plantaţii noi”. Acestea n-au mai rodit după război.

Un factor ce rezulta din aceste războaie este poluarea mediului. Cernobîl a fost un punct minor, fata de poluarea provocata de cele cinci războaie menţionate. Gândiţi-va la agentul oranje din Vietnam!

Eu cred că aceste opinii sunt de bun simt şi obiective.

Încă mai cred că America are diplomaţie capabila sa înţeleagă:  sunt zone în care alţi pot  rezolva mai bine situaţiile de criza!

Al dumneavoastră Popa Teapa

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.