Turcii seculari se simt izolați în epoca post-lovitură de stat din Turcia


Turcii seculari ¹ se simt izolați în epoca post-lovitură de stat din Turcia

‘Turcia nouă’

În urma tentativei de lovitură de stat , Erdogan a cerut susținătorilor săi să umple străzile, promițând o „nouă Turcie”, atunci când  adversarii au fost reținuți. Scene cu mafioți care ataca cartierele minoritare, jurnaliști și chiar vitrinele magazinelor care nu afișează steagul turc – uneori linșaj – au umplut fluxuri social media.Fără titlu

Ziya Turfan, proprietarul La Bebe Angara Bar din Tunali, a avut grijă să pună un steag în fața barului său , dar a folosit un steag  cu imaginea lui Mustafa Kemal Ataturk, președintele fondator al Turciei, care a îndepărtat națiunea de trecutul său islamic .

„Erdogan nu este dușmanul nostru, dar el ne îngrijorează”, a spus Turfan. „Îmi place Islamul, dar nu-mi place modul în care este folosit chiar acum. Religia este o armă foarte periculoasă și de aceea Ataturk a separatislamul de stat.”

După ce a închis barul lui peste week-end pentru a descuraja posibilele atacuri, Turfan a spus că acum este în imposibilitatea de a plăti angajații, să nu mai vorbim de faptul că el deja se luptă cu o scădere generală a turismului în Turcia. Prețurile la alcool sunt  în creștere în mod constant, cu circa de 20 la suta doar săptămâna trecută, și are probleme cu păstrarea clienților.

„AKP este o apariție temporară, dar Republica Turcă este permanentă”, a declarat Turfan pentru DW. „Țara noastră va trebui să plătească consecințe pe termen lung pentru acțiunile care mențin AKP la putere pe termen scurt.”

Hasan Topuz, un vechi  angajat de 36 de ani, la magazinul de vinuri Dubonnet, a declarat la rândul său că, se simte amenințat după lovitura de stat  eșuată.

„Am închis magazinul în acest week-end, deoarece islamici cu bărbi mari, s-au plimbat prin cartier”, a spus Topuz. „Sunt foarte speriat.”

Cilem, o învățătoare în vârstă de 30 de ani, care a refuzat să dea numele ei din motive de siguranță, a spus după ce a văzut scene în care mafioții linșează cetățenii sub privirile îngăduitoare ale poliției:

„Poliția în mod normal, trebuie să ne protejeze, dar acum nu știu dacă vor”, a spus ea pentru DW. „Sunt mulți străini în cartierul meu. Mă tem să merg pe străzi pentru că ar putea exista un atac terorist.”

Pretinzând că nu se va întoarce dacă reușește să părăsească Turcia, Zaman a spus că el nu este îngrijorat de  Erdogan, ci de  adepții săi, în special „Tineretul musulman,” sau adolescenți cu studii superioare islamice făcute în  ultimii 10 de ani.

„Chiar dacă îl vom învinge pe Erdogan, vom avea de a face cu tinerii musulman”, a spus el. „Și deja sunt mulți , ceea ce înseamnă că nu există nici o speranță pentru noi.

Aceasta este traducerea articolului scris de Diego Cupolo pentru site-ul Detche Welle,  Secular Turks feel isolated in post-coup Turkey.    Am împărțit articolul în două părți. Prima parte a articolului o găsiți AICI


¹Turcii seculari = turci adepți ai secularismului- laicități

Anunțuri

Un gând despre „Turcii seculari se simt izolați în epoca post-lovitură de stat din Turcia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s