UE şi Banca Mondială ne zoreşte bine


Într-un articol apărut pe 26 oct 2015 în www.reuters.com  se vorbeşte despre faptul că  România este foarte mult în urmă la recuperarea prejudiciilor, chiar daca aceasta este urmarea a unei hotărâri judecătoreşti definitive. Iată ce se spune în articol:

UE, Banca Mondială îndeamnă România să-și intensifice eforturile pentru a recupera banilor

Octombrie 26 Comisia Europeană și Banca Mondială a cerut, luni, România să continue în represiunea anti-corupție prin recuperarea activelor furate în urma condamnărilor de judecată.

Corupția în România a descurajat investitorii străini, în timp ce evaziunea fiscală și luare de mită a pus o presiune și mai mare asupra finanțelor publice.

Procurorii anticorupție au lansat anchete împotriva unora  dintre cei mai puternici și bine poziţionaţi oamenii din țară până la premierul Victor Ponta.

Anul trecut au asigurat un record 1138 condamnări, și instanțele au mandatat recuperarea a circa 310 milioane de euro (341 milioane dolari). Dar încercările de a recupera prejudiciile au dat greș, iar autoritatea de colectare a impozitelor ANAF s-a plâns de resurse insuficiente.

Guvernul a declarat că intenționează să înființeze o unitate specială pentru recuperarea acestora.

„România a făcut progrese enorme în ultimii ani,”  a declarat la o conferință de cu investitorii străini Ismail Radwan, specialist principal de gestionare a sectorului public la Banca Mondială.

„Acum, aveţi nevoie, pentru a obține rezultate  ca autorități  să confiște și să recupereze activele furate. În momentul de față nu aveți o instituție care se ocupă de acest lucru.”

Angela Filote, șeful biroul local al Comisiei Europene, a declarat la conferinţă ca recuperare a activelor este o modalitate pentru România de a genera mai multe fonduri pentru investițiile publice, în loc de deficite bugetare mai mari.

„Exemple de potențial neexploatat pentru eliberarea de fonduri pentru investiții includ … utilizarea fondurilor structurale ale UE, îmbunătățirea colectării impozitelor și recuperarea activelor”, a declarat Filote.

Datele colectate de Reuters de la sute de declarații ale procurorilor cu privire la investigațiile deschise în anul 2014 sugerează că această corupție poa costat staul român, sectorul privat și cetățenii de 1,022 miliarde de euro în aceste cazuri.

Pierderile apărute din evaziunea fiscală, supraevaluarea lucrărilor publice atribuite fără licitații, mită, manipularea frauduloasă a fondurilor de dezvoltare ale UE și subvenții, sunt cauze ale situaţiei actuale. Unele dintre investigații şi anchete  sunt incă in curs de desfasurare.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.