Comori internaţionale


Complexul „Ajanta caves”, India, sculptat  în stâncă
Complexul „Ajanta caves”, India, sculptat în stâncă

 

Ajanta sau peșterile Ajanta sunt situate în nord-est statului federal Maharashtra, la 100 km nord de orașul Aurangabad, India centrală. Uitate  timp de aproape 1500 de ani. Peșterile Ajanta, din India numite şi „Peșterile uitate”, au fost redescoperite după circa  1500 de ani.

Intre secolele II și V d.Hr. valea a fost locuită de budiști, care au săpat grote de 30 m lățime x 15 m adâncime x 4 m înălțime. Aceste săpături au durat doar pentru   o singură grotă circa 30 de ani.

Peşterile Ajanta
Primele monumente rupestre budiste de la data Ajanta din perioada sec II-I î.Hr.sunt incluse în patrimoniul UNESCO. În perioada Gupta (secolele 5 si 6 d.Hr.), în mai multe peșteri s-au adăugat decoruri la grupurile inițiale. Picturile și sculpturile Ajanta, sunt capodopere ale artei religioase budiste şi au avut o influență artistică considerabilă …….

Peșterile sunt situate la 100 km nord-est de Ellora, 104 km de Aurangabad si 52 km de Gara Jalgaon. Acestea sunt tăiate în lava vulcanică a podişului Deccan, în trecătorile  din Dealurile Sahyadri, la poalele munţilor Ghats de Vest și sunt ânconjurate de minunate imagini şi păduri. Aceste peșteri magnifice conțin sculpturi care descriu viața lui Buddha, considerate a fi începutul artei clasice indiene. Cele 29 de pesteri au fost excavate început în jurul anilor 200 î.Hr., dar acestea au fost abandonate în 650 d.Hr., în favoarea peşterilor de la  Ellora. Cinci dintre pesteri au fost temple și mănăstiri, 24 au fost destinate pentru a fi ocupate de aproximativ 200 de călugări și artizani. Peșterile Ajanta au fost uitate treptat până la „redescoperirea” acestora în timpul unei partide de vânătoare  pentru uciderea unui tigru  în 1819. Sursa Ajanta Caves  de pe site-ul  whc.unesco.org

Această prezentare necesită JavaScript.

Vizionati şi aici :

http://youtu.be/yVA0Dmi5YLU

 http://youtu.be/Ws8Ox8tqzbk

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s