8 Martie ziua internațională a femeii


Poster pentru Ziua Femeii, 8 martie 1914
Poster pentru Ziua Femeii, 8 martie 1914

În fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională (Ziua Internațională a Femeii), sărbătoare oficializată de Organizația Națiunilor Unite în anul 1975. De fapt aceasta zi a fost sărbătorită ca  Ziua Internațională a Femeii în anul 1913.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume,  data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Aceasta zi a apărut ca urmare a mișcării socialiste feministe, un fel de 1 mai al femeii. În timp acestei zile  a fost adăugată şi noțiunea de zi a mamei. De la zilele fierbinţi în care femeile au mărșăluit pe străzile New York-ului pentru salarii mai bune și dreptul la vot, au trecut peste 100 de ani. Ardoarea cu care îşi cereau drepturile care astăzi ni se par normale, abordarea acestei zile a trecut prin mai multe etape.  Prin rezoluția 32/142 a ONU 1975 a devenit Anului internațional al femeii și Deceniului ONU pentru femei (1976-1985), ambele proclamate de către Adunare. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femei. În perioada socialista sau comunista aceasta zi se sărbătorea cu mare fast propagandistic.

Aici am redat numai câteva date istorice despre această zi, dar ce a însemnat ea pentru generația mea este altceva. Era privită ca pe o zi frumoasă în care mamele și soțiile așteptau cadouri frumoase, însoțite de ghiocei.

La noi la Români 1 martie era prin tradiție ziua mărțișorului care simbolizează bucuria primăverii, zi în care  este oferit un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu,  tuturor fetelor sau femeilor dragi.

Timpul a evoluat şi intrați în zona Zeului BAN, a mercantilismului absolut, mai ales din 1990 încoace. Cadourile  ce se oferă sunt tot mai scumpe, dar în păturile sărace de multe ori se uită până şi simplul „La mulți ani”! O sărbătoare muncitorească, a trecut prin faza de romantism, acum devenind una guvernată de mercantilism.

Cum aş explica eu ziua de 8 martie copilului meu? Eu deja am explicat la vremea respectivă copilului meu că această zi trebuie să fie o zi a apropierii şi înțelegerii, a iubirii şi a bucuriei primăverii. Din păcate emanciparea fiicei mele de 31 de ani, a dus-o departe de conceptele tradiționale, aşa cum le-am explicat  eu. Nu voi avea şansa să mai explic altui copil, dar poate voi reuşi să explic nepotului sau nepoatei ce înseamnă, âi voi îndemna să caute să fie cât mai aproape de natura unei sărbători ca aceasta. Un buchet de ghiocei cules din pădure cu mâinile tale şi o felicitare cu La mulţi ani sunt un dar mai prețios pentru majoritatea femeilor şi fetelor. Îndemnul meu este să revină la simplitatea gestului de a dărui pentru că atunci şi iubirea va fi mai multă. E drept că am și o verișoară care m-a mustrat de mai multe ori ca m-am dus cu flori la ea: „De ce strici banii pe flori? Nu puteai sa iei un kil de mere sau un pachet de țigări?

Pentru cei cu bani, Royal Diamante  a pregătit pentru femeile din viața noastră cadouri la alegere, unele mai frumoase ca altele.

3 gânduri despre „8 Martie ziua internațională a femeii

  1. Eu consider ca o femeie trebuie sa fie apreciata la adevarata ei valoare zilnic, nu numai intr-o zi anume sa ne amintim ca si femeia are drepturi. Din pacate aproape zilnic sun martore la incalcarea acestor derpturi de catre sexul tare(barbati) atat prin abuzuri casnice cat si la cocul de munca. Vad zilnic femei batute, alungate din propria casa cu copii cu tot, pur si simplu de multe ori mi-e groaza de ce vad. Statul ar trebui sa ia anumite masuri in aceasta privinta pentru ca aceste lucruri se intampla doar la noi. Am fost intr-un schimb de experienta in Italia si am ramas uimita de respectul pe care il acorda acolo statul femeii. Acolo chiar daca esti casnica toata viata, la batranete vei primi o pensie din care sa poti trei. Asta ar trebui sa faca statul Roman sa se uite si ingredina altora si sa ia ce e bun.

    Apreciază

  2. Interesanta abordarea d-voastra (nu imi permit sa va tutuiesc din moment ce aveti o fata mai mare ca mine), oricum iubirea e mai multa atunci cand esti ti se apreciaza munca prin gesturi simple, oricand, nu intr-o zi anume,cand exista intelegere si romantism, si nici un cadou nu poate cumpara asta, oricat de scump ar fi el. Dar acum sa fim seriosi, eu as prefera o pereche de cercei sau niste flori decat un kil de mere 🙂

    paolaivan.blogspot.ro

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.