Se duce dracului natura


Ieri am plecat să iau contact cu balta, de fapt să vizitez mini-delta creată pe albia veche a râului Argeş, rămasă după ce a fost schimbat cursul în cadrul lucrărilor de construcţie a canalului Dunăre – București. Fiind un pescar destul de împătimit am venit aici. La Dunăre încă nu se poate pescui din cauza nivelului crescut al apei, aşa că am venit să privesc pe aici. Nu am avut camera de luat vederi cu mine, aşa că am făcut un clip, folosindu-mă de telefonul mobil. Iată, vă prezint şi vouă ce mi-a încântat auzul şi privirea.

Proiectul Municipalității prevede ca această baltă să fie privatizată şi transformată într-un loc de agrement cu plajă şi alte amenajări ce vor distruge actuala configurare sălbatică a bălți. Un lucru ambițios ce va distruge habitatul natural pentru păsările ce cuibăresc în acest loc, pentru întregul habitat format în acest loc.

Ca o curiozitate, mă întreb din ce cauză, cei cărora li s-au luat terenurile pentru noua albie a râului Argeș, nu au revendicat terenul de aici în compensație.

O altă nedumerire este şi dorința aceasta suspectă pentru privatizare, dar şi faptul că autoritățile locale au început amenajări în parc, construind acele grătare pentru picnic din cărămidă, cum se vede în cele câteva imagini surprinse de mine. Dacă vrei să vinzi ceva nu mai construiești nimic (opinie proprie).

În acest fel dispare un loc unde cei mai bătrâni, bolnavi, dar şi alte persoane care iubesc natura nu vor putea să mai beneficieze de o oază de verdeţă, de liniște, care acum este tulburată de cei cu motocositoarea care au început să taie toate ierburile de pe malul bălţii. Atunci unde voi mai putea sălășlui păsările aciuite pe baltă? Unde vor cuibări?

Ne mirăm de inundațiile ce se abat asupra noastră, de ploile torențiale. O cauză este şi dispariția unor astfel de spatii, defrișările fără măsură, dar şi privatizările făcute în dorința absurdă de a aduna averi fără seamăn de mari ale unor îmbogățiți de război.

Iată şi situaţia Olteniței în alte ipostaze: Prognoza cotelor apei Dunării.

Prognoza cotelor apelor Dunării
Prognoza cotelor apelor Dunării

După cum se vede cota de inundații la Olteniţa este CI=630 iar cota prognozată pentru 24 05 2014 este 715, cu 85 cm peste cota de inundaţii. Autorităţile sunt pregătite pentru a nu fi luate prin surprindere?

În rest numai de bine!

4 gânduri despre „Se duce dracului natura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.