Paştele sărbătoare ce tinde spre păgânism


Paștele este o sărbătoare religioasă creștină anuală ce comemorează învierea lui Iisus Hristos – conform tradiției creștine – Fiul lui Dumnezeu, care a biruit moartea. Paștele creștin are loc nu departe în calendar de sărbătoarea Paștelui evreiescPesah, care comemorează Exodul, pentru că se crede că Iisus a înviat în zilele în care se ținea această festivitate.

Paștele este o sărbătoare a cărui dată este variabilă, pentru că nu corespunde unei date fixe din calendarul gregorian (care urmărește mișcarea Soarelui și schimbarea anotimpurilor). De fapt, ele sunt bazate pe calendarul lunar, ca și pe cel utilizat de iudei. După primul sinod de la Niceea din 325, s-a decis ca Paștile să fie sărbătorite duminica de după a 14-a zi din prima lună lunară din primăvară (teoretic, prima duminică după o lună plină, începând cu data echinocțiului de primăvară). În sfârșit, toate Bisericile acceptă metoda de la Alexandria, care plasează echinocțiul din emisfera nordică pe 21 martie (poate apărea două zile mai devreme sau mai târziu), data lunii pline fiind determinată după ciclul metonic. O problemă care a apărut mai târziu este diferența de practică dintre Bisericile apusene și răsăritene. Primele au adoptat calendarul gregorian pentru a calcula data Paștilor, iar ultimele calendarul iulian. Există totuși un număr însemnat de biserici răsăritene ce folosesc calendarul gregorian. A fost propusă o reformă pentru metodologia de calculare a datei Paștilor prin summit-ul de la Alep, (Siria), din 1997. Aceasta ar fi permis eliminarea diferențelor de dată între bisericile occidentale și orientale; reforma ar fi trebuit să intre în vigoare în 2001, dar a eșuat.

Calculul datei de Paște este cunoscut sub numele de păscălie (lat. computus). În timp au apărut pe lângă metodele tradiționale și unii algoritmi, precum cel realizat de matematicianul Carl Friedrich Gauss.

„Paştile” la care se refera aici atât Mântuitorul cat și ucenicii Lui, sunt Pastile iudaice, instituite de Moise, dar cu aceste „Paști” pe care se pregăteau Apostolii sa le gătească lui Iisus Hristos, se împletesc patimile, moartea şi, după trei zile, învierea Domnului. Astfel că, încă de la început, cuvântul Paști pentru creștini nu avea deloc sensul pe care îl avea la iudei, ci el avea un conținut pur creștin.

Pastele este o sărbătoare ce trebuie să bucure sufletul oamenilor, o sărbătoare de familie. Se merge în familie la biserică, iar după slujbă oamenii merg acasă şi gustă din bucatele pregătite pentru această zi, gustă pasca¹  ciocnesc ouă².

În timpurile de azi interferența culturii americane, profund necreștine, a făcut din Paște ca şi din Ziua Nașterii Domnului, Crăciunul, sărbători  consumiste, ce pun accentul pe latura pecuniară a acestor zile şi nicidecum pe simțămintele oamenilor. În viziunea lor aceste sărbători întrunesc trei elemente: a) câștiguri din vânzări, b) întinarea credinței de veacuri c) dispreț față de valorile  morale.

Exemplul este şi această reclamă deşănţată :

Petrecere de Paste in Club Aqua Parc Oltenita | Special Guest: MC Giany
¹Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.
²Coloratul de ouă de Paști este o răspândita tradiție creștină cunoscută, începând din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană, până în Europa centrală. În general, în istoria artei oul este simbolul Învierii – în picturile vechi religioase, de cele mai multe ori în fondul picturii. Folclorul conserva mai multe legende creștine care explică de ce se înrosesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plânga fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lânga cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.
Update: Despre sărbătoarea Paştelui

4 gânduri despre „Paştele sărbătoare ce tinde spre păgânism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.