Situația financiară a guvernului american a devenit critică


Situația financiară a guvernului american a devenit critică

Astfel, datoria neconsolidată a guvernului american a crescut în ultimul deceniu de la 63,8% la 102,7% din PIB, în timp ce datoria consolidată a crescut de la 36,98% la 73,1% din PIB  tabel1_8188

DN – datoria neconsolidată a guvernului federal; DC – datoria consolidată a guvernului federal. Surse de date: 1. The Federal Reserve System, Reserve Statistical Release, Financial Accounts of the United States –z.1; 2. US Department of the Treasury, Public Debt Reports.

Dar care sunt cauzele acestui sevraj financiar fără precedent al guvernului american? Ce anume a determinat transformarea celui mai privelegiat guvern al lumii în privința veniturile fiscale în cel mai indatorat guvern al lumii?

În termeni retrospectivi, este evident că politica fiscală a Casei Albe din ultimul deceniu, o politică bazată pe reducerea preferențială a impozitelor pe veniturile din capital și pe stimularea consumului prin expansiunea cheltuielilor guvernamentale, implică două perioade distincte. Astfel, scutirile sistematice de taxe și de impozite pentru deținătorii de capital și deficitele bugetare enorme din perioada 2004-2008 au avut drept scop resuscitarea procesului de creștere economică din ultimul deceniu al scolului trecut. Dar acest experiment macroeconomic a eșuat catastrofal în 2008, deoarece dopajul fiscal practicat de guvernul federal s-a împotmolit în sectorul imobilar și în cel financiar al economiei, în timp ce economia reală americană a fost grav afectată de această imobilizare extrem de nocivă a resurselor financiare. Drept urmare,”bulele” din sectorul imobiliar și din cel financiar al economiei americane au explodat în ultimele luni ale anului 2008, explozie care a pus pe butuci și celelalte sectoare ale economiei americane.

Pe de altă parte, executivul condus de Barak Obama a perpetuat politica fiscală a administrației Bush și după colapsul economic din 2008, deși această politică se dovedise a fi total inadecvată, aș spune chiar nocivă. Mai mult, administrația Obama a contribuit decisiv la creșterea nesustenabilă a deficitelor și a datoriilor federale prin finanțarea din bani publici a așa numitelor ”portofolii putrede” din sectorul bancar. Nu în ultimul rând, uriașele cheltuieli militare și costul prohibitiv al dobânzilor din perioada 2004-2013 au determinat actualul sevraj fiscal al casei Albe. Datele prezentate în continuare reflectă nivelurile aberante ale deficitelor fiscale, ale cheltuielilor militare și ale dobânzilor înregistrate în bilanțurile financiare ale guvernului american din ultimul deceniu.

tabel2

Articol de  Nicolae Ţăran. Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_02_05/Situatia-financiara-a-guvernului-american-a-devenit-critica-5621/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s