“Nu hiu faimos ama hiu armân”


Joi seara, 24 octombrie, 2013  începând cu ora 19.30, a avut  loc la CinemaPRO premiera din capitală a primului proiect cinematografic, semnat de regizorul Toma Enache, “Nu hiu faimos ama hiu armân” (”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”)

Primul film realizat în limba aromână, “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” (“Nu hiu faimos ama hiu armân”) este o dramă romantică ce spune povestea lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său.

Adresat publicului larg, filmul are subtitrare în limba română. Cu mult romantism, dar şi cu accente umoristice, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân/ Nu hiu faimos ama hiu arman” descrie călătoria lui Toni Caramuşat (Toma Enache), un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea (Linda Croitoru), ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlnește cu fete din întreaga lume, cu speranța că soarta îi va scoate în cale adevărul și femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preț?

Regizor artistic, actor şi poet, Toma Enache realizează un proiect cinematografic unic în ţară prin dialogurile în exclusivitate în limba aromână, echipa de actori şi realizatori formată aproape integral din aromâni şi printr-o poveste romanţată, centrată pe originile poporului aromân.

O producţie cinematografică independentă, filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, are un buget de aproximativ 360.000 de euro, finanţarea acestuia provenind în totalitate din surse private.

IMG_0715-682x1024

 

Anunțuri

Un gând despre „“Nu hiu faimos ama hiu armân”

  1. Un film grandoman, care prezinta aromanii ca fiind (multi dintre ei) oameni foarte frumosi sau/si avuti. Mai poti afla despre aromani ca traiesc raspanditi in Macedonia, Albania, Grecia si Bulgaria. (O parte din „aromani” traiesc in Romania, ei reprezentand de fapt ultimul val de migratie a romanilor la nord de Dunare (migratie inceputa in sec. XII)). Singurul lucru pentru care merita vizionat acest film este sa auzi cum suna (aproximativ) limba romana inainte de „modernizarea” limbii.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s