Europa despre noi


În numele interesului general al UE, executivul de la Bruxelles trebuie să facă presiuni asupra ţărilor membre. Exemple ca România, Ungaria şi Italia arată însă opusul: societatea civilă sau culturile locale sunt în mare parte sacrificate.
Thomas Schmid

Să faci datorii este o problemă cu consecinţe în viitor. De aceea, austeritatea reprezintă baza unei politici care urmăreşte menţinerea uniunii de state pe jumătate flexibilă, pe jumătate foarte constrângătoare, pe care am numit-o puţin prea în grabă Uniunea Europeană. Acest primat este perceput în unele state ale UE ca dictat german. Asta nu e corect.

Şi totuşi, trebuie să recunoaştem că noua politică europeană a economisirii produce şi pagube. Oricât de frumos sună discuţiile despre o Europă federală, cu structura sa bazată pe subsidiaritate, în realitate interesul comun al Uniunii este puternic atins de interferenţele puternice cu suveranitatea naţională pe timp de criză. Noile guverne din Grecia şi Italia nu ar fi ajuns la putere fără presiunea UE. Însă atâta timp cât statele individuale ale Europei nu înţeleg UE ca pe o comunitate, asemenea măsuri sunt înţelese de către cetăţeni pe bună dreptate ca pierdere de drepturi şi de suveranitate. Iar asta le va fi chiar binevenită unora.

Reversul medaliei

Un exemplu actual în acest sens îl furnizează un stat UE care a fost primit în Uniune prea devreme şi prea nepregătit: România. Acolo tocmai a izbucnit o luptă puternică între sforarii din vechile timpuri socialiste, întruchipaţi de premierul Victor Ponta, şi conservatorii care nici ei nu sunt imaculaţi, pentru preşedintele suspendat de Parlament, Traian Băsescu. În România măcinată de corupţie, diferitele forţe politice privesc statul ca pe o pradă a lor. Iar celor care vor să pună capăt acestei situaţii, precum fostul curajos ministru al Justiţiei, Monica Macovei, le lipsesc instrumentele să acţioneze eficient în acest sens.

„Îmbrăţişare sufocantă în stil european” este titlul articolului din Die Welt, preluat în ediţia în limba română  a  site-ului presseurope, şi din care am redat doar începutul. Iată cum latră javrele năimite de javra ordinară

2 gânduri despre „Europa despre noi

  1. Europa a fost mințită și păcălită de Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cezar Preda și Traian Băsescu !
    Să-i ia dracu pe toți !
    Alioșa.

    Apreciază

  2. Pingback: Vasea « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.