Vin alegerile!


Zilele acestea am avut o serie de discuţii aprinse cu oameni care au reprezentat ceva în viaţa urbei noastre, dar care m-au dezamăgit prin modul în care privesc realitatea românească. Discuţia era despre primari post-decembrişti ai Olteniţei. Referitor la actualul primar, Costinel Milescu, se profilează următoarea idee: „A furat şi el, dar a făcut destul şi pentru oraş”. Această opinie este una total dăunătoare societăţi noastre. Ea este extinsă la nivel naţional.

Oricine poate fura, dar dacă dă o fărâmă şi celorlalţi, este bine şi va fi iertat. Cândva spuneam că în România este nevoie de o brigadă de incoruptibili pentru a  eradica fenomenul de corupţie. O utopie. Cine vrea să se elimine corupţia? Cred, din ce în ce nai mult că noi, acei care ne revoltăm împotriva acestui fenomen suntem tot mai puţini, devenind tot mai izolaţi de restul societăţii, ca nişte ciudaţi, nişte paria ai acestei societăţi de consum.

În prezent, la Olteniţa  au rămas doi candidaţi ce par a se bate pentru scaunul de primar, care pot întruni sufragiile mulţimii: domnul Milescu Costinel şi Ţone Petre.

Nu am făcut un sondaj de opinie, fundamentat pe baze ştiinţifice, dar din discuţiile cu cetăţeni pe care îi cunosc văd că au ajuns în stadiul de a acccepta corupţia. Milescu Costinel cu dosar la DNA, despre care toată lumea spune că a furat până n-a mai putut, este bine-merçi, candidând la un nou mandat. Fără frică?

Despre candidatura domnului Ţone Petre m-am pronunşat în articolele mele publicate anterior. Acest lucru este bine ilustrat de un răspuns al domnului Buciu Ion pe care l-am primit în cadrul unui interviu ce mi l-a acordat cu ceva timp în urmă:  „Mai mult, şi-a anunțat candidatura pentru primărie în anul 2012. Este candidatu,  etern necâştigător . A candidat şi în 2004 și 2008. A pierdut cu brio. În actuala legislatura PSD are doar 5 consilieri din 19.”

The eternal loser, domnul Ţone Petre a făcut ce a făcut cu Oana Mizil şi a revenit la ideea de a candida. Cred că ambii jucători ai acestui meci vor să facă blat.  Poate primarul nostru vrea să piardă şi pentru a nu lăsa nici o şansă altui candidat, domnului Cercel Florian spre exemplu, face blatul cu dl. Ţone.

Pentru mine ca şi pentru alţi Ţone petre nu este decât un om de afaceri care a reuşit, prin nu ştiu ce mijloace să ajungă de la stadiul de simplu vânzător al cartofilor, cu pământ în ei, de la chioşcul de zarzavat al lui nea Zaharia. Între timp a mai trecut şi pe la închisoare, aşa cum dânsul singur recunoaşte în ziarul Atac, 5 iunie 2011. Că vrea s-o scalde cu lupta pentru cei mulţi, opozant al regimului Ceuşescu, cum spune chiar el „Nu regret nimic şi afirm cu tărie că şi atunci când unii se ascundeau de frică, eu am fost de partea celor mulți, a salariaților care nu aveau resurse suficiente pentru a achita prețul integral dintr-o dată.”

Faptul că este susţinut de Oana Niculescu Mizil, îmi pune semne de întrebare şi asupra acesteia. A fost o vreme când o stimam în mod deosebit, o vedeam ca un lider al PSD, demn de luat în seamă. Punctul culminant de admiraţie l-am avut atunci când a avut tăria de a-şi susţine opinia, cu orice risc, atunci când a votat în susţinerea domnului Geoană.

Ca o bombă a venit chestia cu „Almanahe”. De pe piedestalul pe care i-l ridicasem în sufletul meu, a căzut în noroiul cel mai negru.  Susținerea domnului Ţone Petre mi se pare a-mi confirma temerile cu privire la domnia sa. Dacă în cazul „Almanahe”  poate a judecat cu alt organ, în cazul Ţone cred că este vorba de o maşinaţiune determinată de interese altele decât cele ideologice.

Astfel de opinii şi comportamente duc la apariţia de preşedinţi tip Băsescu.

Articole care au legătură cu textul actual:

De ce PSD nu introduce principul cinstei şi corectitudinii?

Drept la replică, Ţone Petre.

“Virgil Diaconu îl acuză pe Ţone! ” Arenamedia/Vineri, 09 Decembrie 2011

şi alte articole de pe blogul meu.

Un gând despre „Vin alegerile!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.