„Uraganul Irene închide reactoare nucleare în SUA”


Un reactor nuclear din Maryland a fost oprit după ce uraganul Irene a provocat unele stricăciuni. În Imagine, curajoşii inspectori pentru siguranţa verificând  Asbury Park, New Jersey, la 28 august 2011. Fotografie: Chip-Est / Reuters
Un reactor nuclear din Maryland a fost oprit după ce uraganul Irene a provocat unele stricăciuni. În Imagine, curajoşii inspectori pentru siguranţa verificând Asbury Park, New Jersey, la 28 august 2011. Fotografie: Chip-Est / Reuters

Sub acest titlu, în articolul semnat de Suzanne Goldenberg, corespondent pentru mediu, în Statele Unite, al Guardian.co.uk, apar informaţii utile referitoare la acest la uraganul Irene.

Ea spune:”Un reactor al centralei nucleare de la Calvert Cliffs Lusby, Maryland, s-a oprit automat, atunci când o bucată de aluminiu a fost smulsă  dintr-o clădire din apropiere, de rafalele de vânt şi  a distrus un transformator”.

Numărul căderilor de tensiune a fost mare , dar era de aşteptat. În acelaşi timp reprezentanţii Constellation Energy, care exploatează centrala de la Lusby, au declarat că  al doilea reactor a fost folosit la capacitate maximă, pentru a compensa parţial închiderea reactorului avariat.

Un purtător de cuvânt de la  Exelon Corporation, a spus că au luat decizia de a închide şi ei reactorul de la Oyster Creek, ca o măsură de precauţie, datorită faptului că se aşteaptă la intensificări mari ale vântului.

Paisprezece centralele nucleare din Carolina de Nord până la New Hampshire au stat în calea uraganului  Irene, atunci când, sâmbătă, acesta a traversat  coasta de est.

În afara acestor două opriri şi alte centrale au fost oprite, sau şi-au micşorat capacitatea de funcţionare, ca o măsură de siguranţă. Din această cauză s-au constata întreruperi de energie electrică la scară largă. Progress Energy a oprit reactoarele sale din  Brunswick, Carolina de Nord, şi  Dominion Resources, a  redus producţia la un reactor de la uzina Millstone, în New London, Connecticut, cu 70%. O altă centrală aparţinând de  Dominion Resources, din Virginia, care a fost oprită, din cauza cutremurului de săptămâna trecută, a rămas şi ea deconectată.

Nu am relatat ca pe o ştire de senzaţie, aceste întâmplări ce produc suferinţe unor oameni. Am scris pentru a-mi exprima opinia mea asupra a ceea ce se întâmpla în lumea de azi.

Descoperirile făcute de oameni, de-a lungul mileniilor de existenţă a omenirii se întorc împotriva lor. Poluarea excesiva a planetei, defrişările masive, războaiele, mai ales cele moderne, în desfăşurare, duc la dezechilibru şi apariţia unor uragane sau cutremure devastatoare. Nici „Jandarmii lumii contemporane” nu scapă de ele. Poate folosirea energiei atomice este destinată viitorului.

Omenirea este încă imatură pentru a folosi cuceririle ştiinţei. Rapiditatea cu care circulă astăzi informaţia, dar şi accesul oricărei persoane la o imensitate de baze de date, duc la o sentimentul că omenirea parcă „a dat în mintea copiilor„, asa cum se spune despre unele persoane în vârstă. Oare mai există şanse de supravieţuire a omului pe pământ aşa cum ne suntem noi acum?

Mă îndoiesc.

Am dreptate prieteni: Adi Moisecu, Adrian NăstaseAlina GorghiuAlioşa PopoviciAmza CarmenCati LupaşcuCorina CreţuCristian MarcusDiana Tuşa, Theodora MarinescuIonuţ IancuPavel IonuţIosif Bulbe, Lavinia Şandru,  Oana Niculescu-MizilStănoiu Constantin,   Teodora MarinescuMadi şi OnuSibilla  , etc.


8 gânduri despre „„Uraganul Irene închide reactoare nucleare în SUA”

 1. @ Popateapa,
  Bună seara !
  Interesant material iar comentariile de mai sus stau mărturie . Culmea este că in timp ce germanii iau măsuri de inchidere a centralelor nucleare, ai nostri politicieni „ de talie mondială ” si atotcunoscători, caută investitori pentru a ne aduce nenorocirea cât mai aproape…….In timpul vietii noastre nu se va intâmpla nimic devastator dar peste 30-40 de ani, s-ar putea ca vorba lui „Nea Costache ” să se adeverească !
  O noapte fără cosmaruri nucleare !
  Cu respect,
  Alioșa.

  Apreciază

 2. Nu stiu daca nu comit o grava confuzie,dar parca am citit undeva, despreo forma de energie nenociva.In curs decercetare,Ea o va inlocui pe cea actuala si va fi la dispozitie in cantitatile necesare.
  Oricum,poluarea declansata, care afecteaza, se dovedeste, insasi natura, nu poate fi de bun augur.Interesant dar mai ales incitant articolul. Imi place, mobilizator!
  Madi si Onu

  Apreciază

 3. Nu, nici eu nu cred ca mai avem sanse de supravietuire! Ultimele cuceriri ale stiintei ne va autodistruge! De ce nemtii si inca cateva state dezvoltate vor sa-si inchida centralele nucleare? Nu pentru ca si-au dat seama ca nu suntem capabili inca sa stapanim energia nucleara? S-a vazut in decursul istoriei, ca orice civiliatie, ajunsa la apogeu, dispare subit. Poate aceasta va fi si soarta noastra! Nu stiu, parca von Braun spunea ca „urmatoarea arma dupa bomba atomica va fi arcul cu sageti”! Poate are dreptate!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.