Istorie vie 2


-În ce măsură va regăsiți în organizațiaPSD de astăzi?

-Din anul 1992 și pana în anul 2000 am fost secretarul organizației și membru în comitetul executiv cu prezenţă zilnică (eram în pensie). Oamenii mă cunoșteau și știau că sunt o persoană serioasă.  Veneau din ce în ce mai mulţi! Ajunsesem la 372 cu adeziuni și circa 1500 de simpatizanți, majoritatea foști angajați ai șantierului. Cu toate ocaziile le vorbeam de principiile noului partid și de statutul acestuia. Deoarece spațiul era mic, am considerat necesar să facem opt organizații pe principii de vecinătate, prietenie, etc. Era programată câte o organizație într-una din zilele săptămânii, astfel că lunar membrii partidului puteau să ia parte la viaţa politică, cu dezbateri pe anumite teme.

Treburile au mers bine pana la alegerile din 1996.  Tot atunci am avut și 9 consilieri din 21.

-Când ați simțit ca treburile, în organizație, iau o altă turnură?

-Începând cu anul 2000 , văzând că organizația municipală Oltenița e pe val au început să vină, în aceasta, unii patroni care dând din coate au câşigat putere. Au bulversat cele 8 organizaţii , le-au fărâmiţat făcând 14 organizaţii, au dat afară membri vechi de partid care le puneau bețe în roate. Cu Căuş la conducerea organizație , la alegerile din 2000, am  câștigat primăria cu profesorul Ștefan Dumitru. Am avut 12 consilieri din 19.Am avut un deputat din Oltenița, ing. Munteanu Ion, om de mare probitate morala.

Am ajuns ca în 2011, la alegerile organizației municipale PSD sa fie prezenți 200 de membrii , câți au mai rămas în partid.

Menționez ca la aceasta ședință a organizației a participat și Oana Niculescu- Mizil, din partea Călărașului.

Ca președinte a fost reales Tone Petre,după părerea mea în mod nedemocratic, fiind singurul candidat. A fost reales cu unanimitate.(sic!)

Mai mult, și-a anunțat candidatura pentru primărie în anul 2012. Este candidatul etern necâștigător . A candidat și în 2004 și 2008. A pierdut cu brio. În actuala legislatura PSD are doar 5 consilieri din 19.

-Deci dumneavoastră l-ați sfătui sa lase locul altui candidat, mai puțin„pătat”, dar și  cu mai multa carisma la electorat.

-Sigur, asa trebuie. Un candidat care are ceva neplăcut în trecutul sau, este mai ușor șantajabil sau manevrabil. La înființarea PSDR  în Oltenita am fost toți niște visători. Acum….

-Ce activitate  ați avut în ceea ce privește urbea natală?

-La alegerile din 1996 am întocmit listele cu candidați la postul de consilier municipal. Am ales oameni pe care ii cunoșteam ca buni gospodari,buni organizatori , fără pată în trecut. Am avut 9 consilieri din 21. Atunci Munteanu Ion a ajuns parlamentar, la alegerile din toamnă.

Am participat la mai multe ședințe cu consilierii și văzând ca aceștia nu au inițiative legislative, am propus eu câteva acte normative. Am propus consilierilor să renunțe la o parte din  venitul lor de la primărie. Un consilier primește 20% din salariul primarului, pentru câteva ore de munca. Răspunsul a fost categoric „NU

Am mai propus , de data aceasta verbal, „Eternizarea celor căzuți pe frontul de est în al doilea război mondial” o piață volanta, etc.

– Ați avut funcții administrative în Oltenița?

-Nu am avut funcții administrative în orașul Oltenița. În schimb conduc un colectiv conform legii LEGE nr.16 din 6 martie 2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice,   unde încercăm sa facem mai bună viaţa pensionarilor, să-i ajutăm să intre în drepturile lor firești. Am avut sprijinul primarului Milescu și a președintelui CARP Oltenița , Aurica Dumitrescu, în aceasta problema.

-Unii membri PSD au preferat să se retragă din viaţa organizației locale, precum prof. col Ungureanu Octavian. S-au retras sau au fost excluși datorită faptului ca unii lideri locali nu suportau , opinii mai pertinente sau să fie în umbra unor mari personalități.

-Da , aşa cum arătam , după anul 2000 au pătruns în organizație oameni din mediul privat dar și din alte parți care nu suportă sa aibă lângă ei „oameni mai deștepți”. Pe unii i-a dat afară , alții s-au retras. Amintesc pe prof.Stefan Dumitru, primar între  anii 1992-1996 , și 2000-2004, pe Ruse Adrian, Ruse Alexandru, Ghioca Gheorghe, Butoi Daniela și mai ales pe prof.  col. Ungureanu Octavian, și multi alții pe care  nu mi-i amintesc acum. Eu am criticat mereu modul  de îndepărtare a valorilor din partid, însă și eu am fost scos în mod abuziv, din biroul executiv, deci nemaiavând un vot decisiv.

Multe din organizațiile locale au rămas la 2-3 membri și nu mai țin ședințe.  La sediul nou  este mereu liniște , vacantele dintre  ședințe fiind prelungite cu lunile. Atunci de ce ne miram ca scădem în sondaje?

-Dl prof Ungureanu , într-o discuție la care ați luat parte și dumneavoastră    îl critica pe dl Iliescu spunând ca n-a știut să își formeze urmași pe măsură!

-Iliescu , în tot periplul său oltenițean , a dat soluția: să fim aproape de oameni,căci împreună cu ei realizăm programul partidului!  Să nu uităm ca Iliescu a activat conceptul deGaze la Oltenița si reabilitare a centralelor termice. Aceste mari proiecte s-au realizat doar în câteva oraşe din ţară si nu-i putin.

El a fost un exemplu de cinste și integritate  întotdeauna. În perioada sa , hrăpăreții din partid se eliminau singuri.

– Mulțumesc domnule Buciu și va voi aborda și pe alte teme.

Va invit sa mai citiți și

Adrian Nastase

Aliosa

Amza Carmen

Bogdan Marinescu

Lucia Verona

Cati Lupascu

Corina Cretu

Ion Iliescu

Starea Natiunii

Oana Niculescu Mizil

Razvarnac

Lavinia Sandru

Teodora Marinescu

11 gânduri despre „Istorie vie 2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.