Cutremurul din Japonia. Influente imediate asupra economiei mondiale!


In articolul” Japanese Stocks Plunge More Than 13% on Worries Over Radiation ”  din the New York Times /14.maertie.2011 Bettina  Wassener, autoarea articolului , face o analiza competenta a fenomenului.

HONG KONG -Pe fondul temerilor generate de impactul dezastrului nuclear si a preocuparilor privitoare asupra expunerii la radiatii , bursele din Japonia si regiunea Asia-Pacific au scazut brusc marti!

Indicele Nikei 225, deja in scadere mare de luni(6,2%),a coborât cu 14,4% și marți, nivelul cel mai scăzut din ultimii 2 ani. Aceasta pe fondul temerii create de  dezastrul natural si a  expuneri la radiatii .Tokyo Stock Exchange s-a prabusit cu 14%. 

“Minute levels”¹ au fost detectate in capitala tarii ,Tokyo, spune agentia de stiri Kyodo, citand declaratiile guvernului.
Investitorii deja manifesta nervozitate, datorita lipsei de informații complete, privind dezastrul produs de cutremurul de vineri și de tsunami-ul ce l-a urmat lovind coasta de nord est a Japoniei.Preocuparile acestora s-au intensificat după explozia celor trei reactoare de la Daiichi Fukushima Nuclear Power Station unde s-a deteriorat structura acestora.
Temerile s-au transmis pe piețele bursiere mai mici marți! Kospi în Coreea de sud TAIEX în Taiwan și Hang Seng în Hong Kong au scăzut toate cu 2%. Indicele Cheie din Australia si Singapore a scăzut cu 1,7%, iar  indicele compozit Shanghai a scăzut cu cu 1,6% marti dimineața, mai târziu.

Prim ministrul Naoto Kan , in conferinta de presa televizata ,de marti,a declarat ca nivelurile de radioactivitate , in jurul complexului Daiichi Fukushima Nuclear Power Station  sunt foarte ridicate și a îndemnat oamenii sa rămână calmi.

Marti ,Banca Centrala a Japoniei a continuat pomparea de lichidități in sistemul financiar dupa ce luni a injectat in sistem , cincisprezece trilioane de yeni (183,8 miliarde de dolari).

La finalul intalnirii de politica financiara , de luni, Banca Japoniei ,ca va mari un program deja existent de a cumpara obligațiuni guvernamentale şi corporative de la 5000 miliarde yeni la 10 000 miliarde de yeni.

„Daunele produse de cutremur au avut o influenta geografica larga”,se  spune in comunicatul Banci Japoniei  ce insoteste decizia sa , adaugand ca extinderea achizitionarii de obligatiuni este facuta ‘cu scopul de a   preveni  deteriorarea a sentimentului mediului de afaceri şi o creştere a aversiunii faţă de riscul de  pe pieţele financiare ce ar urma să afecteze negativ activitatea economică. „

Pasi facuti „sunt foarte potriviti din punct de vedere a impactului pe termen scurt” a declarat Stephen Schwartz , un economist al bancii spaniole  BBVA din Hong Kong. ” Va trece o perioada de timp, pana cand vom putea cuantifica intr-adevar efectele dezastrului asupra economiei globale, dar ceea ce este clar , este ca pentru moment trebuie sa se anuleze planurile de consolidare fiscala”.

Impresia mea este ca pietele s-au panicat si au reactionat mai mult decat e normal” a spus Emil Wolter, seful de strategie de la RBS din Asia, în Singapore.

Autorităţile din Japonia, a adăugat el, au introdus deja măsuri substanţiale de susţinere, atât pentru dezastre cat  şi a pieţelor financiare, şi probabil  vor  urma și alte eforturi de stimulare.”Ele sunt urmare a unui dezastru fără precedent ;  răspunsul  de până acum  este  formidabil.”

¹“Minute levels” este un tip de măsurare a radiațiilor . Astfel nivelurile de radiaţie în Saitama, în apropiere de Tokyo, au fost de 40 de ori peste valorile normale, citând autoritățile locale.
In loc de morala:
1. Cum reacționează guvernul României la dezastrele naturale?! Basescu merge in zone inundate, la Buruienesti, judetul Neamt ,Presa de azi: Basescu, suparat pe Boc si pe mass-media ,Basescu, in pelerinaj prin zonele inundate – intre furia apelor si cea a sinistratilor , Opinii: Apele care l-au alungat si pe Basescu Elena Udrea a impartit pantofi cu toc si ciocolata sinistratilor , Astea sunt numai câteva exemple de incompetenta guvernamentala în  a gestiona o situație de criza. Doamne ferește, la un asa cataclism , ca cel din Japonia cred ca guvernanții ar ieși primii pe străzi sa jefuiască și ne-am întoarce în evul mediu.
Iata cum se mobilizează japonezii. La noi dura 50 de ani refacerea.

Agenda de Iasi

22 de gânduri despre „Cutremurul din Japonia. Influente imediate asupra economiei mondiale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.