Iobagirea clasei muncitoare din România


Eu sunt sigur că va intra în vigoare și noul cod al muncii aşa cum vor noii ciocoi.Da pentru ca un capitalist de vita nobila își protejează angajații și caută să îi păstreze cât mai mult .

Am lucrat undeva, într-o țară nordică. În fabrica unde lucram era un muncitor de 63 de ani( vârsta de pensionare la ei este de 65 ani). Ei bine ,omul acesta a fost primul angajat al patronului când se  fondase firma! Omul nu mai putea munci.Patronul îl menținea cu salariul maxim.Fotografia acestuia era pe pliantul firmei și era recomandat ca cel mai vârstnic angajat. Era o mândrie pentru patron sa-l aibă alături!

Noi nu avem patroni ci niște ciocoi ce încearcă să facă avere pe spinarea clasei muncitoare,într-o viata cât alții în zece generații.

In afara de Ion Tiriac ce a venit din afara cu o avere imensa,nu vad nici un alt capitalist adevărat la noi în țară! Toți sunt niște profitori,niște ” îmbogățiți de război”. Dinu Patriciu de unde a avut bani! A speculat situația și faptul ca a avut informația necesara. Aceasta  l-a propulsat în top.Ion Nicolae* ,mare moșier! La fel ca și Gigi Becali,Irinel Columbeanu,Ovidiu Tender**,etc. Au fost într-o rețea securista ce a avut informația. Cu băncile ce au falimentat și-au finanțat afacerile. Lor li se pare legal. Mie nu!

Avuția națională era împărțită  într-un mod mult mai echitabil în perioada comunista. Erau bani cu care nu prea aveai ce cumpăra.Acești noi Dinu Păturică, sau Uriah Heep* ,ce au apărut au schimbat balanța, acumulând averi personale, inimaginabile în urma cu 20 de ani,în mod ilicit! Apoi totul a devenit legal prin introducerea altor legi care sa le legalizeze hoția.

Noul cod al muncii vine sa încununeze eforturile acestora, în asa fel încât sa poată menține un nivel de salarizare scăzut pe piața muncii din România,de înrobire a acestui popor,de mămăligari.

Ciocoimea aceasta este acum la putere! Nu vad muncitori care sa fie în stare sa protesteze.nu vad tineri care sa fie îngrijorați de soarta lor. Mi-au rămas în minte tinerii liceeni francezi care demonstrau împotriva legi pensiilor. Ma gândesc cum a fost paralizata economia Franței prin greva docherilor ce lucrau la o rafinărie și n-au mai descarcat petrol .

Poate ca mai este și o alta tară a acestui neam.Am fost un neam de țărani pe care  Ceaușescu i-a adus la oraș și i-a transformat în muncitori. Tradiția muncitoreasca se formează pe parcursul a generații întregi.  Noi nu prea am avut acest timp. Provin dintr-o familie  de intelectuali care a trăit de generații la oraș.Eu nu am ajuns un intelectual cu studii!

Am lucrat într-un șantier naval mare. Ei bine ,70% din angajați făceau naveta la țară sau primeau alimente de la țară,de la părinti și alte neamuri. Ruptura definitiva cu mediul natal nu se produsese. Era si ideea ca se pot retrage la țară în orice moment. In ultimul timp ma întâlnesc cu tot mai putini foști colegi.

Pensionarii s-au retras la țară. Mijloacele de subzistenta sunt asigurate. Spre deosebire de ei,unul ca mine care nu are pe nimeni la țară,este mai bătăios pentru drepturile sale.

* Uriah Heep este personajul lui Charles Dickens,de o ferocitate mai mare decât  Păturică al nostru,într-un alt timp și în alt loc

** Am asistat la o controversa intre Ion Nicolae,marele moșier și angrosist de cereale și reprezentantul unei firme nemțești cu care are contracte. Nemaiavând argumente,Ion Nicolae l-a scuipat pe neamț!

***Înainte de a fi arestat,în 2003-4(?)Ovidiu Tender a venit în vizita la o uzina a sa,FECNE. Văzând pe un coridor doi muncitori care vorbeau,i-a luat la înjurături și le-a dat cu piciorul în dos.

6 gânduri despre „Iobagirea clasei muncitoare din România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.